Stichting Funerair Erfgoed Farmsumer Kerk

Schatten onder het zand,

Tijdens opgravingen in 2012 en 2013 zijn ruim dertig oude grafzerken tevoorschijn gekomen, waaronder twee uit de 15de eeuw van de adellijke familie Ripperda. Dat betekende een ongeëvenaarde verrijking van het funeraire erfgoed van de provincie Groningen.

Na de opgraving en restauratie zijn de stenen langs de wanden van de kerk geplaatst.


 

“Er is een tijd om af te breken en er is een tijd om op te bouwen…”
Deze woorden zijn in 1869 gesproken door ds. Huysers bij het leggen van de eerste steen van de nieuwe Farmsumer Kerk, nadat de oude Romano-gotische kerk uit de 13e eeuw was afgebroken.
De nieuwe Farmsumer Kerk is een neoclassicistische hallen kerk met zeer smalle zijbeuken en een driezijdige sluiting. Vanwege zijn bijzondere bouwstijl is de kerk, ondanks zijn redelijke jonge leeftijd, een Rijksmonument en zeker de moeite waard om het eens te bezoeken. Om een indruk van de kerk te krijgen is een rondleiding door de kerk opgenomen op een DVD.

Welkom in dit huis sta even stil bewonder de schoonheid van deze kerk adem het verleden van dit huis hier ben je thuis hier wordt je verwacht zoals je bent  sluit je ogen word even stil brand een kaarsje voor wie je lief zijn of voor hen die er niet meer zijn ga naar je eigen huis met de zegen vrede, en alle goeds.